Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Ζαχαρόπαστα (Πράξη 1)


Ύστερα από τόσο καιρό μακριά από αναρτήσεις και κατασκευές, σκέφτηκα να επανέλθω με κάτι νέο, για να γλυκαθούμε και λίγο μετά από τόσο ζόρι. Καιρό το συζητούσαμε και επιτέλους το κάναμε πράξη. Έφτασε η ώρα να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ζαχαρόπαστα! Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόμουν. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι εμείς είχαμε διάφορα ατυχήματα και η όλη διαδικασία, να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, να βρούμε συνταγές, να φτιάξουμε το κέικ, κλπ, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, μας πήρε πολλές ώρες. Όταν φτάσαμε στη φάση της διακόσμησης ήμασταν πολύ κουρασμένες και κάναμε κάτι γρήγορο για να τελειώνουμε και να περάσουμε στη φάση της κατανάλωσης. Οπότε, το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. 

Παρόλα αυτά, επειδή έχω καιρό να κάνω ανάρτηση σκέφτηκα να ανεβάσω αυτή την προσπάθειά μας και υπόσχομαι ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Πάντως δοκιμάστε το, δεν είναι δύσκολο να γίνει και έχει πλάκα η διαδικασία, αν έχεις και καλή παρέα.

Περιγραφή διαδικασίας
Αρχικά, χρειαζόμασταν μια βάση για να εφαρμόσουμε πάνω τη ζαχαρόπαστα. Επιλέξαμε να κάνουμε ένα chocolate mud cake. Τη συνταγή την πήραμε από εδώ. Ξεκινήσαμε με μια μικρή αποτυχία με το τσέρκι. Έφυγε μεγάλο μέρος της ζύμης κάτω από το τσέρκι. 
Στο σημείο αυτό θέλω να σημειώσω ότι για να πετύχει η προσπάθειά σας θα πρέπει να απομακρύνεται σαμποτέρ, γκαντέμηδες και ατσούμπαλους από την ομάδα. Εμείς νομίζω το είχαμε όλο το πακέτο. Επίσης, στο σημείο αυτό τελείωσε και η μπαταρία της φωτογραφικής μου και δεν τραβήξαμε φωτογραφία όλα τα στάδια της διαδικασίας, παρά μόνο βγάλαμε λίγες φωτογραφίες με κινητό.
Όσο ψηνόταν το κέικ, φτιάξαμε βουτυρόκρεμα για επικάλυψη, ώστε να έχουμε μια επίπεδη επιφάνεια για την εφαρμογή της ζαχαρόπαστας στη συνέχεια. Η συνταγή της βουτυρόκρεμας είναι από εδώ. (Παράλληλα κοιτούσαμε το κέικ στο φούρνο να χύνεται έξω από το τσέρκι και αναρωτιόμασταν αν θα μείνει κάτι να διακοσμήσουμε). Στο τέλος προσθέσαμε στη βουτυρόκρεμα τριμμένα μπισκότα oreo και τη βάλαμε στο ψυγείο για να συνεχίσουμε με τη ζαχαρόπαστα (συνταγή από εδώ). Αντί για ζελατίνη σε σκόνη δοκιμάσαμε αρχικά με αγάρ αγάρ στις ίδιες ποσότητες και δεν είχαμε το αποτέλεσμα που έδειχνε το video. Οπότε, το ξανακάναμε με σκόνη ζελατίνης, που ευτυχώς βρήκα ότι τελικά είχα. Μετά απο αρκετό ζύμωμα τελικά έγινε η μπαλίτσα της ζαχαρόπαστας.
Το κέικ βγήκε από το φούρνο, το καλό είναι ότι είχαμε μεγάλη ποσότητα για δοκιμές. Σε γεύση ήταν πολύ καλό και το ύψος του δεν ήταν απογοητευτικό. Το καλύψαμε με βουτυρόκρεμα και εδώ επιτέλους έχουμε και φωτογραφία.

Μπήκε στο ψυγείο, για να συνεχίσουμε με το άνοιγμα της ζαχαρόπαστας σε φύλλο. Ιδρώσαμε λίγο αλλά τα καταφέραμε και εφάρμοσε πολύ όμορφα πάνω στα κέικ. Κόψαμε ότι περίσσευε και αρχίσαμε τα σχεδιάκια.


Ο χρωματισμός της ζαχαρόπαστας με χρώματα σε υγρή μορφή θέλει πολύ ζύμωμα και βαρεθήκαμε να κάνουμε πολλούς συνδυασμούς. Με ότι βγήκε κάναμε λίγα λουλουδάκια... και κάποια άλλα που είναι δεν είναι λουλουδάκια και τα παρατήσαμε.


Η συνέχεια (το φάγωμα) μας ενδιέφερε πλέον περισσότερο από το στόλισμα.

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο Ιουλία. Κάθε σου προσπάθεια για δημιουργία είναι εκπληκτική και νόστιμη πιστεύω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή